الله وردي خان، روستاي سعادت اباد جويم را از توابع فارس مي دانست، در حالي كه حاكم لار ان را خريده بود.
لذا الله وردي خان تصميم گرفت ان را از قلمرو خاك لار جدا سازد. بنابراين در سال 1005 ه.ق به قصد شكار به سوي لار و جويم رفت و در طي دو روز حصاري محكم و برج و بارويي بسيار استوار براي سعادت اباد ساخت و به شيراز بازگشت.(فيگوئروا ص 166) با توجه به متن خبري فوق و با عنايت به اين نكته كه دو روستا با نام جويم در فارس وجود دارد، محرز است كه روستاي سعادت اباد جزو جويم بني احمد و در سمت جنوب شرقي لار قرار دارد(صداقت كيش ص60)
قيصريه لار
در سده هاي ميانه راه هرمز به لار، شيراز و قلب ايران اهميتي خاص داشته است و راه ادويه را به وجود مي اوررده است كه شاخه اي از راه ابريشم بوده است. با روي كار امدن دولت صفوي ثبات اقتصادي و سياسي در ايران بوجود امد و سبب شد كه خيل بازرگانان عرب، هندي و اروپايي در راههاي تجاري ايران ديده شوند و كاروانسراهايي براي اقامت انان و نيز عرصه كالاهاي انان بوجود ايد. (صداقت كيش1374: ص60)
هزاره ششم قبل از ميلاد را بايد اغاز دوران تحولاتي در ايران و ساير كشورهاي بين النهرين در زمينه تكامل شهرسازي محسوب نماييم، كه به ان دوران تكامل تكويني شهرسازي نام نهاده اند.
... روز دوشنبه به كاروانسراي "چارتلخ" رسيديم ... منازل ديگر ما به ترتيب كاروانسراي دهكده " ددمبا " كاروانسراي " بنارو " و يا " بنارويه " بودند.
كوهستان دارات در شرق دهكده بنارويه به چشم مي خورد ... بين " بلي " و " لار "در كاروانسراهاي " پاكوتل " و " داكو " استراحت كرديم.
در لار و بندرلنگه
" لار " مركز ولايت است، شهري است بر زمين هموار و محاط از كوهها، خانه هايش گلي است و قلعه اي دارد كه ديوارهايش به زور بر پاي ايستاده اند. بازارش طاقدار و داراي چهارسويي با گنبدي بزرگ است.
جملي كارري جهانگرد ايتاليايي در سال 1105 ه.ق از طريق جلفا به ايران امد و در مسير خود از شهرهاي تبريز، قم، اصفهان،...شيراز و بندرلنگه عبور كرد و در سفرنامه خود از اداب و رسوم مردم اين شهرها، خوراك و پوشاك انها و مراسم جشن و يا عزا به تفصيل مطالبي نوشته است.
تاثیر سبک معماری ساسانیان بر سازه های دوران اسلامی
بعضی از سبک های اصلی معماری ساسانیان در اوائل ایران اسلامی بیشتر و گسترده تر شدو در دوره اسلامی به کمال خود رسید.
برای بهتر فهمیدن تغییر شکل سبک معماری گذشته و ایجاد سبک جدید، ویژگیهای مهم سبک معماری ساسانیان را مورد بحث قرار می دهیم تا دریابیم در میان ان خصوصیت ها، گنبد و ایوان، بیشترین اهمیت را دارد بنابراین از بقیه مقدم تر است.
گنبد
ساختار بالای ناحیه گنبد یگ ویژگی تاثیرگذار از از معماری ساسانیان است که در اوائل دوران اسلامی گسترش یافت.
استفاده از مواد سبک تر از قبیل خشت خام برای ساختن خود گنبد باعث بعضی از تغییرات می شود مانند ایجاد یک ناحیه زینتی و ایجاد یک طاق نوک تیز با برش دادن.
بیشتر گنبدهای ساسانیان در بالای چهار طاق ها هنوز پابرجاست.
بنابراین جدا کردن تاریخچه حجره های گنبد از چهار طاق ها بطور کلی سخت و دقیق است زیرا برای راهنمایی نقش این نوع از سبک معماری مذهبی و مجلل مهم ترین عنصر برجسته سبک معماری سنتی ایرانیان بعد از ایوان است.
شکل چهار طاق- به عنوان یک مقام معنوی- می تواند در چهار شکل مهم در عصر اسلام دیده شود. ارامگاه های بزرگ، مسجد، کاخ و ساختمانها.
زمین باقی می ماند اما انسان فانی است،انسان به جهان چشم می گشاید،اما دوباره در قعر خاک مدفون می گردد.زندگی بس کوتاه است،اما جهان در مکان جاوید خود پایدار باقی می ماند.
partnering with Indigenous peoples to Defend their Lands، Languages، and Cultures